Meldt u aan om spaarpunten te verdienen. Lees meer

HET SPEL 10 Dec 19

Mentale gezondheid en sport

Mentale gezondheid en sport

Voormalig Groot-Brittannië en Engeland internationale speler en Olympisch gouden medaillewinnaar Helen Richardson-Walsh is momenteel aan het studeren voor een masters in de organisatiepsychologie. Hier bespreekt ze de relatie tussen mentale gezondheid en sport.

Waar denk je aan als je de term ' geestelijke gezondheid ' hoort? Ik krijg de indruk dat de meeste van ons de neiging hebben om automatisch denken aan  depressie of angst; Ik weet dat ik dat deed. Het is in zekere mate begrijpelijk dat dit standaard is geworden, omdat de meerderheid van wat we in de media horen is de negatieve kant van de geestelijke gezondheid.  Helaas heeft dit, na decennia, of zelfs eeuwen van negatieve pers, geleid tot een onwil om te praten over geestelijke gezondheid. Samen met het stigma dat het hier mee gepaard gaat. Gelukkig begint dit te veranderen.

Net als bij lichamelijke gezondheid, hebben we allemaal geestelijke gezondheid, of een niveau van psychologisch welzijn. Nogmaals, net als bij lichamelijke gezondheid, geloof ik dat we allemaal ergens op een spectrum zitten van mentaal goed tot onwel.  De meesten van ons hebben het potentieel om op dat continuüm in ons leven naar beneden te glijden vanwege de verschillende levensstressoren die ons allemaal op een bepaald moment kunnen raken. Wat ik geleerd heb, is dat er stappen zijn die we kunnen nemen om ook de trap kunnen beklimmen, om ervoor te zorgen dat we in gezondheid en productief blijven bijdragen aan onze families, werk en omgeving.

Helaas moest ik dit op de moeilijke manier ontdekken en dat is een deel van de reden waarom ik zo gepassioneerd ben over dit onderwerp. Ik maakte 17 jaar deel uit van het Engeland- en GB-team. Dit is een lange tijd geweest in een veeleisende en competitieve omgeving. Er waren veel hoogtepunten maar ook veel dieptepunten, vooral voor mij met blessures.

Helen Richardson-Walsh - Mental Health

Vanuit mijn ervaring binnen de sport in het begin van deze eeuw hebben wij atleten al onze tijd besteed aan het onderhouden en verbeteren van onze fysieke gezondheid. Geestelijke gezondheid was niet eens op de radar; het bestond niet eens in iemands wereld op dat moment. Er was zeker geen steun voor ons. Ik dacht dat ik het ook niet nodig had. Ik hield gewoon van hockeyen en omdat ik iemand was met een enorme ambitie om de beste te zijn die ik kon zijn, raakt het me behoorlijk hard toen het me bij talloze gelegenheden werd afgenomen.

Ik gleed een paar keer door het spectrum naar een slechte geestelijke gezondheid, en bevond me op een zeer donkere plek. Het was geen voorbijgaande fase of een paar dagen waarin ik mezelf niet goed voelde. Het was maanden van laag gevoel, wakker worden en niets willen doen of zelfs maar uit bed willen komen. De eerste keer probeerde ik het te negeren en werkte me op de een of andere manier erdoor heen, maar niet goed.

Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat het de tweede keer veel erger was en mijn zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde volledig waren weggenomen. Op dat moment had ik geluk, want nu was er toegang tot therapie via de samenwerking van het English Institute of Sport met het Priory Hospital. Deze steun was er nog nooit eerder geweest. Een combinatie van deze steun en een tijdje weg van van hockey hielp me het herstelproces op gang te brengen. Het duurde waarschijnlijk zes tot acht maanden voordat ik mezelf weer goed voelde.

The cart is empty


Totaal

€0,00 EUR


Kijk in uw mandje
Verdien tot
5
PUNTEN PER € 1!

Are you in the right place?

Would you like to go your local website?